ČESTA PITANJA

Kome je namijenjena ova radionica?

Birthing from within® priprema za porod i roditeljstvo je radionica za roditelje koji žele steći praktična znanja o porodu i bebama ali i podršku u istraživanju emocionalnih aspekata poroda i roditeljstva, te se tako bez straha i napetosti upustiti u promjene, izazove i nepoznanice koje ih očekuju na porodu i kasnije. Ova radionica vam pomaže da kroz zanimljive dijaloge i introspekciju izgradite vjeru u rađanje, u svoje tijelo, razvija međusobno povjerenje partnera. Na ovoj radionici idemo ispod površine da otkrijemo što nam je ZAISTA potrebno da bismo rodili našu bebu.

Što se uči na radionici pripreme za porod?

Ovdje se bavimo prije svega praktičnim stvarima koje pomažu na porodu neovisno o tome rađa li žena u bolnici ili kod kuće. Veliku važnost pridajemo i procesu transformacije kroz koji žena prolazi tijekom trudnoće. Bavimo se i ključnim informacijama koje su vam potrebne za donošenje odluka o zdravom porodu bez obzira o kojoj vrsti poroda se radi. Vježbaju se razne tehnike podnošenja boli. Razgovara se o stadijima poroda, hormonima, razumnoj upotrebi epiduralne i drugih lijekova. Posebnu pažnju posvetit ćemo načinima na koje vam partner na porodu može pomoći. Osnove dojenja i brige za bebu u prvim mjesecima također su dio radionice.

Kakve tehnike za podnošenje boli uključuje ova radionica?

Tehnike za lakše podnošenje boli temelj su ove radionice. Svjesno disanje, ne-fokusirana svijest, centriranje, pozicije za trudove i porod, razne vizualizacije samo su neke od tehnika. Mnoge vježbe za lakše podnošenje boli korisne su i poslije poroda, tijekom oporavka, te u stresnim trenucima koje roditeljstvo ponekad donosi.

Kako se prijaviti na radionicu?

Za prijavu je potrebno poslati upit odnosno email na adresu hana@mamekodhane.com. Molimo da navedete stadij trudnoće i broj poroda, te jeste li zainteresirani za radionicu pripreme za porod i roditeljstvo ili za grupu Za maminu dušu.

Koliko traje radionica?

Radionica za trudnice podrazumijeva oko 6 dolazaka po 2,5 sata, jednom tjedno. Radionica može biti dulja ili kraća ovisno o veličini grupe. Grupe su uglavnom male, najviše 7 žena. Ukoliko se mamama u grupi žuri zbog termina porođaja, postoji mogućnost rada dva puta tjedno. Moguće su i razne druge kombinacije, intenzivnog tjednog tečaja, individualnih konzultacija za majku ili par i slično.

U kojem stadiju trudnoće je najbolje pohađati radionicu?

Dobrodošle su sve trudnice, bez obzira na stadij trudnoće. Svako razdoblje ima svoje prednosti. Ako krenete na radionicu u ranoj trudnoći, to je odlično jer imate dovoljno vremena za vježbu i primjenu svega što ćete naučiti. S druge strane ako krenete bliže terminu poroda, biti ćete visoko motivirani, pa ćete neke stvari lakše usvajati.

Da li doći s partnerom ili bez?

To ovisi isključivo o vama. Radionica je vrlo korisna za partnere jer učimo kako uistinu biti "od koristi" na porodu. Kako biti prava podrška, što to uopće znači, kako pomoći mami koja rađa zajedničko dijete i, vrlo važno, kako muškarac može sam sebi pomoći u nekim zahtjevnim trenucima na porodu. Važno je da se partner na porodu osjeća dobro jer se njegova eventualna napetost, nelagoda ili strah itekako mogu prenijeti na majku i utjecati na tijek porođaja. Postoji poseban tečaj za trudnice i poseban tečaj za parove, ali i mogućnost jednokratnog dolaska u paru nakon što je žena prošla radionicu za trudnice.

Da li ova radionica/tečaj „vrijedi“ u bolnicama?

Ova radionica itekako „vrijedi“ na porodu, ali ne zamjenjuje tečajeve koji se nude u Domovima zdravlja ili bolničke tečajeve koje u pojedinim bolnicama očevi moraju imati kako bi prisustvovali rođenju svog djeteta. Ova radionica se od bolničkog tečaja razlikuje po svom holističkom pristupu rađanju (fizički i psihički aspekt), po individualnom pristupu roditeljima te sadržaju (u središtu naše pažnje su tehnike za lakše podnošenje porođajne boli) i i načinu na koji se sadržaj obrađuje (iskustveno a ne samo intelektualno)

Je li ovo radionica o „prirodnim porodima“?

Ova radionica daje duboko razumijevanje procesa prirodnog poroda, vjere u tijelo i porod, kako „iskoristiti“ bol za lakši porod, i praktične ideje koje vam mogu pomoći da ostvarite porod kakav priželjkujete. ALI! Obzirom da se u praksi često događa da vaš porod ne ide tijekom koji ste zamišljali, ova radionica daje uvid u načine koji vam mogu pomoći da se nosite s takvim iznenađenjem i odstupanjem od vaše vizije. Govori se i o tome kako ostati povezan s djetetom i procesom rađanja ako rađate s epiduralnom ili carskim rezom. Porod djeteta nam donosi mnoge nepoznanice i ukoliko je porod prirodan, njegov tijek se ne može unaprijed isplanirati ni predvidjeti. Upravo zato je važno prihvatiti i upustiti se u ono nepoznato na porodu, bez straha, napetosti ili osuđivanja samog sebe. Na taj način možete rađati svjesno, bez obzira kakve izazove vam rađanje vaše bebe donosi.

Što podrazumijevate pod kreativnim aktivnostima?

Kreativne aktivnosti su oruđe za upoznavanje samog sebe. Iako mnogi polaznici radionice godinama nisu držali u ruci pastele ili krede, kreativne aktivnosti pomažu da istražite porod i rađanje s intuitivne strane, izvuče vas iz "sigurne zone", (isto se događa u porodu), i tako vidite stvari iz nove perspektive. Ako oklijevate ili čak osjećate odbojnost prema tome, onda vam sugeriram da bar pokušate. Jedan par, koji je tvrdio "da to jednostavno nije stvar za njih", je na kraju pola stana oblijepio slikama svoje "porođajne umjetnosti". Nije potrebno nikakvo prethodno znanje ni iskustvo u crtanju.

Po čemu se tečaj razlikuje od čitanja knjige „Birthing from within“® od Pam England?

Čitanje ove knjige je divna priprema za porod i odlična nadopuna tečaju. Međutim, aktivnosti i ideje koje ćemo ovdje zajedno istraživati idu daleko šire i dublje od čitanja knjige i uključuju mnoge druge metode i saznanja među kojima i Hanino iskustvo majčinstva, te njena 3 poroda u Hrvatskoj (prvi porod carskim rezom, druga dva prirodnim putem), kao i iskustva prisustvovanja na porodima svojih klijentica u svojstvu doule. (engl. Doula - osoba educirana za pružanje psihičke, fizičke i emocionalne pomoći rodilji tijekom poroda). Radionica je prilagođena uvjetima rađanja u Hrvatskoj, koji se u mnogočemu razlikuju od iskustava Europe i Amerike.