RADIONICE

PRIPREMA ZA POROD I RODITELJSTVO

Radionica je namijenjena trudnicama i parovima koji se žele emocionalno pripremiti za porod svog djeteta. Ovaj aspekt poroda vrlo je važan, ali često zanemarivan. Na ovoj ćete radionici imati priliku izravno iskusiti kako djeluju tehnike za lakše podnošenje porođajne boli te raznim vizualizacijama i vježbama relaksacije osvijestiti svoju povezanost s djetetom, partnerom i samom sobom. To uvelike može pomoći da neovisno o trajanju i vrsti poroda vaše iskustvo rađanja bude nešto čega ćete se s veseljem sjećati cijeli život.

Zašto uopće pohađati neki tečaj kad su danas tolike informacije dostupne na internetu i u knjigama? Prije svega jer je priprema za porod ujedno i priprema za roditeljstvo. Ženi u trudovima puke činjenice pročitane u knjizi neće bitno pomoći. Korisno je znati u kojem se porođajnom dobu nalazite ili koliko vaše ukupne težine otpada na plodnu vodu, ali to vam neće pomoći da lakše prebrodite trudove koji dolaze. No, vježbe disanja, koncentracije, vizualizacije i relaksacije hoće, baš kao i znanja o položajima koje možete zauzimati kod kuće dok ste u trudovima kako bi pomogli djetetu da se što bolje namjesti za porođaj.

Temelj radionice čine prakse za lakše podnošenje boli koje se uvježbavaju s mentoricom, a zatim samostalno kod kuće. Smisao uvježbavanja je da majka na porodu kad je bol jaka može sama osjetiti i primijeniti ono što joj najviše od svega naučenog pomaže i odgovara. Kako se sprijateljiti s boli i od nje učiniti saveznika? Kako se suočiti sa strahovima koje uopće ne želimo spominjati? Kako se osloboditi tjeskobe koja se uvukla u naše srce nakon raznih zastrašujućih priča kojih smo se o porodima naslušali od obitelji i prijateljica? Kako se snaći s bebom prvih dana kod kuće? To su samo neke od tema kojima se bavimo na ovoj radionici.

Znanja stečena na radionici pomažu ženama da mobiliziraju svu svoju unutarnju snagu, izdržljivost i ljubav prema sebi, svom djetetu i obitelji. Osnažuju ih da se zajedno s partnerima suoče sa svojim nedoumicama na vrijeme, a ne da se s njima bore na samom porodu i time ga možda uspore i otežaju.

Na ovoj radionici pripremamo se za neočekivano, učimo kako se nositi s iznenađenjima, jer svaki porod nosi u sebi neizvjesnost. Čak i kad je sve planirano do u detalje, beba može imati svoj plan, različit od našega i često je upravo tako. Pa poštujmo onda i bebine želje i pripremimo se na sve sto je u našoj moći. Time ćemo djetetu prirediti dobrodošlicu kakvu zaslužuje.

Ovo nije klasični tečaj na kojem predavač priča a ostali slušaju, već je to radionica intenzivnih dijaloga i introspekcije, pri čemu svaka mama ima priliku razriješiti svoje eventualne strahove i nedoumice i podijeliti s nama svoje radosti.

Ovdje razgovaramo bez predrasuda, zastrašivanja i osuđivanja.

Tečaj se prilagođava individualnim interesima i potrebama polaznika, jer tečaj postoji zbog vas i vašeg djeteta.

OSTALE RADIONICE

  1. PRIPREMA ZA VAGINALNI POROD NAKON PORODA CARSKIM REZOM („VBAC“ - Vaginal Birth After Cesarean)

    Ovo je radionica s naglaskom na posebnim izazovima koje sa sobom nosi planiranje prirodnog poroda nakon poroda carskim rezom. U središtu pozornosti je emocionalna priprema i stvaranje pozitivnog stava prema vaginalnom porodu, razgovor o prošlom porodu, tehnike za lakše podnošenje porođajne boli, i povezivanje s djetetom. Ovo je prilika da odvojite posebno vrijeme za sebe i dijete koje raste u vašem trbuhu. Teme kojima se ovdje još bavimo su: moguće prepreke na putu do vaginalnog poroda, kako pripremiti starije dijete na dolazak brata ili sestre, planiranje i organizacija života nakon rođenja bebe .

  2. ZA MAMINU DUŠU

    Ovdje se prvenstveno bavimo majčinstvom, razgovaramo o novom identitetu, obiteljskim odnosima i izazovima koje majčinstvo donosi. Kako uspostaviti balans između obiteljskog života, majčinstva i karijere? Intuicija, briga za sebe, osjećaj krivnje, sve su to teme koje istražujemo u ovoj grupi. Ponekad se ovdje sklapaju prijateljstva koja traju mnogo duže od same radionice i kao takva budu oslonac i podrška u teškim i lijepim trenucima koje majčinstvo donosi. Ova radionica, osim podrške, nudi mogućnosti psihoterapijskog rada ukoliko je potrebno. Majčinstvo donosi velike promjene s kojima se nije uvijek lako nositi, i suze i smijeh ovdje su dobrodošli!

  3. KAKO PRIPREMITI STARIJE DIJETE ZA DOLAZAK BRATA ILI SESTRE?

    Jednokratna radionica za odrasle. „sugestije i mali trikovi“ koji će vam učiniti život lakšim u prvim danima vaše povećane obitelji.